bosbaden

Forest bathing of bosbaden is een Japanse natuurtherapie (Shinrin-yoku) die sinds de 80-jaren gegeven wordt. Middels deze therapie is het de bedoeling om mindful en met al je zintuigen geopend, door het bos te wandelen. 

Het horen van de vogeltjes, het zien van de dieren, bomen en planten en het ruiken van de geuren, maakt dat je tot rust komt en één wordt met de natuur. Ondergedompeld in de natuur en in je rust, leer je jezelf beter kennen.

Het is de bedoeling om een rustig plekje te zoeken, bijv. tegen een boom aan en dan met volle aandacht aanwezig bent in de natuur. Het is dus niet de bedoeling om hard te lopen of om te fietsen in het bos. 

Naast dat het in Japan al sinds 1980 een natuurtherapie is, wordt deze in Amerika, maar ook in Europa steeds bekender en populairder. Ook de wetenschap raakt steeds meer geïnteresseerd in natuurtherapieën, want hoe kan het dat dit soort therapieën lijken werken?

De positieve effecten van bosbaden

  • Forest bathing zorgt ervoor dat je hartslag en bloeddruk daalt en is op deze manier goed voor je hart. Het vermindert tevens stresshormonen cortisol en adrenaline in het lichaam.
  • Het kan je beschermen om extreem overgewicht en diabetes tegen te gaan. Dit omdat forest bathing de niveaus van serum adiponectine (hormoon dat insuline regelt) en dehydroepiandrosteronsulfaat (hormoon gemaakt in de bijnieren) verhoogt.
  • Je kunt mogelijk beter slapen, want door forest bathing ben je meer ontspannen. Forest bathing verhoogt de activiteit van het parasympathisch zenuwstelsel en vermindert de activiteit van sympathisch zenuwstelsel (vecht-vluchtreacties). 
  • Het helpt je beter te voelen angstgevoelens kunnen verminderen en het gevoel van kracht kan toenemen.
  • Door de hoeveelheid zuurstof in het bost kan forest bathing een positief effect geven op mensen met astma.
  • Regelmatig forest bathing verhoogt het immuunsysteem. Dit komt omdat bomen terpenen uitstoten (stoffen die ook in essentiele oliën zitten en door bomen worden uitgestoten om ziekten en insecten te weren). Deze terpenen zorgen voor het versterken van het natuurlijke afweer systeem.

Er wordt in verschillende onderzoeken aannemelijk gemaakt dat forest bathing preventieve effecten kunnen hebben op levenstijl gerelateerde ziekten. Elke dag rustig in het bos aanwezig zijn, is dus een goede en effectieve manier om je gezond, ontspannen en gelukkig te voelen.

Gebruikte bronnen: 
Li, Qing (2010) – Effect of forest bathing trips on human immune function, Environmental  Health and Preventive Medicine 2010; 15(1): 9 – 17
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31210473# https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van natuur, vlinders en tuinieren. Van beroep logopedist en SI-therapeut gespecialiseerd in behandelen van hoogsensitieve personen. Daarnaast kruidengeneeskundige. Interesse in plantenwetenschap, biologie en plantentoepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *