Gezond met planten

Gezond met planten is een informatieve website en persoonlijk blog waarin je informatie vindt om je gezondheid natuurlijk en plantaardig te ondersteunen.

Het gebruiken van planten om gezondheid te verbeteren (fytotherapie of kruidengeneeskunde) bestaat al sinds de mens haar intrede op aarde deed. In de oudheid waren mensen veel meer aangewezen op kosmos en de natuur dan dat dit tegenwoordig is.

De jarenlange kennis en ervaringen van voorouders, zorgde voor het intuïtief aanvoelen en gebruiken van planten om ziektes te voorkomen of te behandelen. Het was tevens gebruikelijk om kosmos (sterren, planeten) en de natuur te betrekken binnen de geneeskunde. Lees meer over plantentoepassingen in de oudheid…

Pas vanaf de 19de eeuw werd de basis van de geneeskunde, zoals we deze nu kennen, neergezet. Astrologie, volksgeneeskunde en andere stromingen, raakten hierdoor op de achtergrond. Echter, zijn de eerste synthetische medicijnen, nagemaakt van stoffen die ooit zijn gevonden in planten.

Huidige wetenschap

Momenteel doet de huidige wetenschap steeds meer onderzoek naar inhoudsstoffen van planten. Mogelijk om nieuwe stoffen te ontdekken die ziektes kunnen bestrijden of gebruikt kunnen worden ter preventie van ziektes.

Tevens “snappen” wetenschappers steeds beter hoe planten functioneren, hoe ze communiceren enz., maar veel is nog steeds onduidelijk. Dit maakt de wereld van de plant zo boeiend. Lees meer over de plantenwereld…

Door deze lange geschiedenis valt er veel te ontdekken en te leren over planten en gezondheid.

Gezond met planten neemt je mee in de wereld van de plant, historie van het gebruik van planten, traditionele gebruiken binnen verschillende culturen en manieren waarop planten toegepast worden in de moderne fytotherapie.

Kort over mij

Mijn naam is Anouchka Vlijm. Getrouwd en moeder van twee zonen. Als beroep ben ik logopedist en SI-therapeut, gespecialiseerd in het behandelen hoogsensitieve kinderen en volwassenen. In mijn praktijk werk ik graag met de natuur en hond.

De natuur en natuurlijk gezond leven is altijd een onderdeel geweest in mijn leven. Als kind gebruikte ik homeopathische of kruidenmiddelen en was ik geïnteresseerd in de onderliggende theorieën ervan. Biologie en (natuur)filosofie waren mijn favoriete vakken op school.

Mijn onderzoekende geest en interesse in de mens in relatie tot de kosmos, natuur, planten en dieren, zijn nooit verdwenen. In mijn vrije tijd ben ik daarom ook vaak in onze kruidentuin te vinden.

Na mijn studie logopedie heb ik verschillende opleidingen en cursussen gedaan op het gebied van plantenkunde, insectenleer, kruidengeneeskunde, aromatherapie, (medische)astrologie en energetische therapie en spiritualiteit.

De kosmos en de natuur voorzien ons in onze behoeftes om op aarde te kunnen leven. Wij als mensen onderscheiden ons, van alle andere levende wezens die op aarde leven. De mensheid is gezegend met een vrije wil, zodat wij kunnen kiezen om de energie ware liefde te vinden, te ontvangen en door te geven.

Met deze achtergrond neem ik jullie mee op reis in de wereld van het plantenrijk.

Tenslotte, heel belangrijk

Raadpleeg altijd een arts bij gezondheidsproblemen! Deze website is informatief geschreven. Wil je graag planten gebruiken ter ondersteuning van je gezondheid, raadpleeg eerst je arts en/of een fytotherapeut.

Het gebruik van planten is niet, zoals veel mensen denken, ongevaarlijk en zonder risico’s. Voorzichtigheid is geboden, want “schaadt het niet, dan baat het niet” gaat niet altijd op voor de kruidengeneeskunde. Je neemt namelijk werkzame stoffen in. Het gebruik van een aantal kruiden wordt afgeraden onder bepaalde omstandigheden als:

  • Gebruik (bepaalde) medicatie. Dit komt, omdat de inhoudsstoffen van een plant een interactie kunnen hebben met het medicijn, waardoor de werking van het medicijn wordt verminderd of juist wordt versterkt. Wil je toch kruiden gebruiken naast medicatie, dan kunt je dit het beste overleggen met je (huis)arts.
  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van kruiden tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Bij kinderen, veelal, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het gebruik van kruiden bij kinderen.
  • Het gebruik van kruiden voor een langere tijd. Sommige kruiden kunnen schadelijk zijn wanneer deze langer worden gebruikt.
  • Allergieën, wanneer men allergisch is voor bepaalde inhoudsstoffen, kunnen dus ook plantaardige producten zorgen voor allergische reacties.

Uiteraard zijn er ook een heleboel kruiden die wel veilig te gebruiken zijn. Een kruidengeneeskundige of fytotherapeut, heeft geleerd om kruiden veilig toe te passen en kan beoordelen welke kruiden het best bij je passen.