Ziektes behandelen met planten is duizenden jaren de methode geweest om de gezondheid van de mens te ondersteunen. Men stond in de oudheid dichter bij de natuur en was meer aangewezen op de natuur en kosmos, dan wij op dit moment (denken) te zijn.

De jarenlange kennis en ervaringen van voorouders zorgde voor het intuïtief aanvoelen en gebruiken van planten om ziektes te voorkomen of te behandelen.

Gebruik van planten binnen verschillende volkeren

Keizer Sjeng Noeng uit China stelde ca. 4800 jaar geleden een handboek samen waarin 364 geneeskruiden stonden beschreven. Maar ook bij de Soemeriërs, Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Indiërs, (ayauverda), Inca’s, Cheyennes en Azteken zijn oude geschriften gevonden over het gebruik van planten om ziektes te behandelen.

Bijna elk volk had zijn eigen leer, wetenschap en kijk op het gebruik van planten. Op deze manier zijn er veel verschillende leren en stromingen ontstaan in het gebruik van planten.

Pas vanaf de 19de eeuw werd de basis van de geneeskunde, zoals we deze nu kennen, geformuleerd. Kruiden, astrologie, volksgeneeskunde en andere stromingen raakten hierdoor op de achtergrond. Echter zijn de eerste synthetische medicijnen nagemaakt van stoffen die ooit zijn gevonden in planten.

Er bestaan nu nog steeds stammen die dicht bij de natuur leven en planten (ook ritueel) gebruiken ter ondersteuning van de gezondheid. Hieronder een overzicht van plantentoepassingen in de oudheid, leren en cultuur. Klik op de link voor meer informatie.

West-Europese leer

– Chinese leer

– Indische leer

– Egyptische leer