mediche astrologie

In de oudheid waren artsen vaak ook astrologen. Zij bekeken het lichaam fysiek en trokken daarnaast een horoscoop om energetische energiën uit de kosmos (planeten en sterrenbeelden) op het lichaam te beoordelen.

Om op deze manier naar het menselijk lichaam te kijken, werd er een behandelmethode gekozen die zowel fysiek, psychisch en energetisch goed op een persoon aansloot. Dit noemen we een holistische kijk op de mens.

Sommige natuurgeneeskundige opleidingen bieden astrologie nog steeds aan als onderdeel van hun opleiding. In oude kruidenboeken wordt vaak verwezen naar paneten en maanstanden. Als kruidengeneeskundige is het fijn de achtergrond hiervan te weten.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werden sterrenbeelden en planeten gekoppeld aan de temperamenten en kwaliteitenleer.

  • Aarde: stier, maagd, steenbok
  • Water: kreeft, schorpioen, vissen
  • Lucht: tweelingen, waterman, weegschaal
  • Vuur: ram, boogschutter, leeuw

De signatuurleer koppelde de vorm, kleur en eigenschappen van planten aan een energetische werking uit de kosmos (planeten). Zo werden afwerende kruiden of planten met stekels (distels of brandnetels) bijvoorbeeld onder de planeet Mars geschaard. Immers Mars-energie is, energiek, vurig en afwerend. Daarnaast heersen sterrenbeelden en planeten over bepaalde lichaamsdelen. Om de kosmische energiën te onderzoeken, bepaalde men welk lichaamsdeel uit balans was en welke behandelmethode passend was. Na de behandelmethode was “Zo beneden, zo boven” weer in balans.

Astrologen vertalen werkende energieën middels een horoscoop op zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak naar het dagelijks leven. Het is een mooi middel om jezelf beter te leren kennen en om onbewuste spelende zaken naar boven te halen. Astrologen die thuis zijn in de medische astrologie, kunnen energieën die uit balans zijn, vertalen naar hoe je je gezondheid kunt ondersteunen met bijvoorbeeld planten, edelstenen, voeding en levensstijl. Uiteraard ga je met ziekte en / of gezondheidsklachten altijd naar een arts!

Planten, kruiden en planeten

Zonneplanten
– Planten die zich richten of draaien naar de Zon, bloemhoofden omhoog gericht. Geel en oranje van kleur met vrolijk karakter zoals: Zonnebloem, Goudsbloem, Sint-Janskruid.

Maanplanten
– Planten met een waterige, verzachte werking en kunnen groeien in de schaduw zoals: Lotus, Zeewier, Aloë Vera, Jasmijn.

Marsplanten
– Planten met stekels of afwerende werking. Goed voor het imuumsysteem of het bloed zoals: Brandnetel, Distel, Kleine pimpernel, Ijzerhard.

Mercuriusplanten
– Planten met een rustgevende werking op de darmen, geest en zenuwstelsel. Kleine bloempjes en snel groeiend en kunnen zich overal tussendoor wringen. Zoals: Lavendel, Dille, Peterselie, Herderstasje

Venusplanten
– Planten met een verzachtende en vochtafdrijvend werking. Werking op huid of heilzaam in cosmetica en werkend op vrouwelijke kwalen. Heerlijk geurend. Lieflijke plantjes met roze, witte en groene bloempjes, zoals: Moederkruid, Munt, Vrouwenmantel, Duizendblad, Roos.

Jupiterplanten
– Planten met een werking op het humeur en lever. Het zijn vaak planten die veel etherische oliën bevatten en zijn geel of paars van kleur. Zoals: Salie, Stinkende Gouwe, Grote bomen als Eik.

Saturnusplanten
– Planten die wat geheimzinnig zijn en dodelijk kunnen zijn in een verkeerde dosis. De planten zijn vaak minder flexibel, grijs of grauw van kleur of met blauwe bloemen. Veel van de Saturnus planten vallen onder de nachtschade familie (Belladonna).

Neptunusplanten
-Planten met hallucinerende of verdovende oppeppende werking en vaak giftig. Denk hierbij aan Marihuana, Papaver, Absintalsem enz.