kruidentuin

Op deze pagina vind je informatie over onze kruidentuin en over het kweken, oogsten en bewaren van planten.

In 2014 zijn we begonnen met het aanleggen van een kruidentuin. De tuin heeft zijn tijd nodig om zich te ontwikkelen zoals bedoeld en krijgt stapje voor stapje steeds meer vorm.

In de tuin bevinden zich voornamelijk planten en bloemen die je kunt eten, veel nectar bevatten en een geneeskrachtige werking hebben. Je kunt hierbij denken aan o.a. goudsbloem, citroenmelisse, ijzerhard en nog vele anderen.

Ecosysteem, natuur, onderhoud en vlinders

De aanleg van de tuin is bedoeld om de natuur een handje te helpen. Zoals je misschien weet, neemt de bijenstand af en hebben vlinders het moeilijk. Mijn passie voor vlinders en bijen hebben er toe geleid om actiever en bewuster om te gaan met de natuur.

Vlinders en bijen zijn nuttige beestjes. Ze zijn nodig voor kruisbestuiving, zodat gewassen een goede oogst opleveren.

Daarom wordt elk jaar rond de tuin bloemrijk gras gezaaid om vlinders en bijen te lokken. Daarnaast wordt onkruid zo veel mogelijk met de hand geplukt en heeft de kruidentuin een plekje waar grassen en ‘onkruid’ dat is komen aanwaaien, wild mag groeien.

Nut van onkruid in de kruidentuin

‘Onkruid’ in borders die dienen als waardplanten voor vlinders (bijv. brandnetels), worden niet verwijderd. Onkruid dat dicht bij een plant staat, worden in sommige gevallen ook niet verwijderd. Planten communiceren (o.a. ondergronds) met elkaar. Dit betekent dat onkruid soms nuttig kan zijn voor de groei van andere planten in de border. Wanneer het onkruid woekert of de plant parasiteert, wordt het verwijderd. Lees meer over het nut van onkruid.

Bloei en groei

Elke maand bloeit er iets in de kruidentuin, zodat er elke maand voedsel is voor bijen en vlinders. De tuin bestaat voornamelijk uit kruiden en nectar houdende bloemen/ planten en waardplanten voor vlinders.

Bovenstaande is goed te merken. We hebben veel diverse vlinders die onze kruidentuin bezoeken.

De planten in de borders zijn geordend op zowel kleur als fysieke en energetische werking. Vanuit de oudheid werd geschreven dat een plant een soort karakter heeft met een niet stoffelijke werking op het menselijke lichaam. De planten in onze tuin zijn rekening houdend met alle bovenstaande aspecten bij elkaar in een border gezet. Lees meer over de signatuurleer, het karakter van de plant.

Zaaien, planten en oogsten

Daarnaast wordt er zo veel als mogelijk gezaaid, geplant en geoogst volgens de maankalender en worden er natuurlijke producten gebruikt. Het onderhouden van de tuin is gebaseerd op gevoel en door goed te kijken wat planten nodig hebben.

De bedoeling van de kruidentuin is niet het creëren van een strakke of geordende tuin. Het is een tuin die energetisch en natuurlijk voor mens en dier in balans is…

Wil je ook graag een bijen/ vlindervriendelijke tuin? Ga dan naar www.vlinderstichting.nl. Leer alles over vlinders en bekijk wat jouw tuin nodig heeft om het vlindervriendelijk te maken.

Actuele Plantenlijst van onze kruidentuin:

– Gele kornoelje, -vlinderstruiken, -ijzerhard, -munt, -basilicum, -hazelaar, -margrieten, -moederkruid, -akelei, -goudsbloem, -zonnebloem, -vrouwenmantel, -vergeet-mij-nietjes, -kleine pimpernel, -rode zonnehoed, -citroen melisse, -venkel, -appelbomen, -(bos)aardbei, -ereprijs, -kruipend zenegroen, -lavendel, -braam, -salie, -majoraan, -bonenkruid, -rozemarijn, -citroen verbena, -lente ui, -valeriaan.